Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του νέου Δ. Σ του συλλόγου μας για ην αναβίωση του εθίμου του Αϊ  Γιάννη του Κλήδωνα και το κάψιμο του Μάη.

1247822289_imgp1135Η προσέλευση του κόσμου, ιδιαίτερα της νεολαίας αλλά και των μικρών παιδιών ήταν μεγάλη. Με ενθουσιασμό ακολούθησαν την διαδρομή από τον πλάτανο στην πηγάδα της Λογγούς για το αμίλητο νερό τις λεύτερες κοπέλες που ανένδοτες και ταγμένες στον σκοπό τους τήρησαν το έθιμο και δεν μίλησαν παρά τα αστεία πειράγματα που δέχτηκαν από τους νεαρούς μέχρι το τέλος της διαδρομής στην πλατεία του Λαχαναριού. Εκεί ακολούθησε το καθιερωμένο ρίξιμο των ριζικαριών  όπου συμμετείχαν όλοι όσοι βρισκόταν εκεί. Έτσι έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Κλήδωνας παρέμεινε κλειστός, σκεπασμένος με ένα κόκκινο μαντήλι όλη την νύχτα κάτω από το φως τον αστεριών..

Τα γέλια και οι φωνές των παιδιών κατέκλισαν την πλατεία  μπροστά από το παλιό σχολειό καθώς φούντωσε η φωτιά από τους Μάηδες που συγκεντρώθηκαν στην γειτονιά, μικροί μεγάλοι πήδηξαν το Μάη τραγουδώντας το παραδοσιακό στίχο ¨Μάης-Μάης καίγεται ψύλλοι-ψύλλοι φεύγετε¨, έτσι κύλισε οι βραδιά καθώς έσβησαν σιγά σιγά  οι φωνές μαζί με τη  φωτιά αφήνοντας μας ένα γλυκό απόηχο μέχρι την επόμενη μέρα.

Το άνοιγμα του Κλήδωνα τράβηξε το ενδιαφέρον του κόσμου που συγκεντρώθηκε την επομένη βραδιά στην πλατεία του Λαχαναριού, τα αστεία αλλά και ρομαντικά στιχάκια προκάλεσαν μια γλυκιά σύγχυση στα νεαρά κορίτσια αλλά και μια νοσταλγία στους μεγαλύτερους που βρέθηκαν εκεί καθώς κι εκείνοι με την σειρά τους αναπολώντας τα δικά τους παιδικά χρόνια απήγγειλαν  στίχους που εμείς οι νέοι ως τώρα δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε.

Ακολούθησε κέρασμα με ρακί και αναψυκτικά που προσέφεραν τα καταστήματα του χωριού μας Βάβουλα Μάρκετ, Βρούτσης Μάρκετ, Μουστάκης Μάρκετ, και Βρούτσης Γιώργος περίπτερο. Ο συνεταιρισμός γυναικών Φιλωτίου συμμετείχε με παραδοσιακά γλυκά ταψιού. Το γλέντι κορυφώθηκε με τσαμπονοντούμπακα που παρέσυραν όλους στο χορό μέχρι αργά το βράδυ.

Κατηγορία: Τελευταία νέα

logo red

ENJOY CARD

NAXOS KONDILIS

Είσοδος / Εγγραφή
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2020

Μας διαβάζουν

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 42 επισκέπτες και κανένα μέλος